Eiken panelen voor diverse toepassingen

Panelen in eik zijn voor verschillende bewerkingen geschikt. Meubelmakers maken er tafels en kasten uit, er worden vloeren uit gemaakt of er worden wanden van gebouwd. Eik is zeer sterk omdat het een zeer trage groei kent. Eik wordt zelfs als steunbalken in gebouwen en ook wel in de scheepsbouw gebruikt. Een eiken paneel kopen is dan ook een duurzame investering voor als je hout in je woning wilt gebruiken.

Hoe kies jij panelen in eik?

Wil je een eiken paneel kopen? Dan kies je ofwel voor een paneel dat uit één stuk is gemaakt, ofwel kies je voor een samengesteld paneel. Wees gerust, ook dit samengesteld paneel is volledig uit massief eik gemaakt en is dus zeker geen fineer! Samengestelde panelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit doorgaande lamellen. De planken lopen volledig door over de hele lengte. Vingerlas panelen bestaan uit kleinere planken die aan elkaar gemonteerd zijn. Visgraat panelen zijn eveneens kleine planken maar dan in visgraatmotief gemonteerd. Bij kopshouten panelen is de kopse kant, namelijk de doorsnede van de boom en de jaarringen naar boven gericht. Drielaagsplaten bestaan, zoals de naam het zegt, uit drie lagen massief hout. Elk van deze soorten panelen hebben hun eigen uitstraling. Jij kiest gewoon dat soort panelen dat jij het meest verkiest.

Welke soorten panelen in eik kies jij?

Een eiken paneel kopen is ook meteen de afwerking kiezen. Je kiest zelf de afwerking van het paneel, in functie van wat je er wilt mee maken. Er zijn namelijk verschillende manieren om eik af te werken. Eik wordt bijvoorbeeld gestoomd en krijgt daardoor een donkere tint. Of je kunt eik laten borstelen of je kiest voor fijnbezaagd eik. Deze twee bewerkingen geven aan het eiken paneel een grovere structuur. Het krijgt een zeer rustieke en landelijke uitstraling. Door te zandstralen wordt het bovenste zachte laagje weggehaald en daardoor krijg je een zeer hard oppervlak. Het ziet er wat grijzer uit dan onbewerkte eik. Vraag gerust raad over de verschillende soorten afwerking en welke geschikt is voor jouw project.